Move
-

Politiek

Laatste Headline

Poetin verankert Rusland via Oekraïne in Europa

Poetin verankert Rusland via Oekraïne in Europa

Europa is het “westelijke uitsteeksel “van het Aziatische continent. Een groot schiereiland dat in de loop van het tweede millennium na Chr. de hegemonie in de wereld heeft veroverd. De grote verscheidenheid in landschappen is de oorzaak van een...

Lees Meer

De VVD heeft een niewe Thorbecke als voorzitter nodig

De VVD heeft een niewe Thorbecke als voorzitter nodig

In de 21ste eeuw hebben we het Industriële Tijdperk achter ons gelaten en zijn we het Kennis – en Innovatietijdperk binnengetreden. Fundamentele maatschappelijke veranderingen zoals we nu meemaken, zijn een gevolg van deze overgang maar komen niet...

Lees Meer

De hond als gemeentelijke melkkoe

De hond als gemeentelijke melkkoe

De hond als gemeentelijke melkkoe   Al sinds de middeleeuwen wordt hondenbelasting geheven om de overlast van met name zwerfhonden te beperken en om de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. Daarnaast werd in die tijd de hondenkar...

Lees Meer

De staat van ons land (dit Nederland)

De staat van ons land (dit Nederland)

Al vele eeuwen proberen wetenschappers te begrijpen waarom het heelal is zoals het is, waarom de natuurwetten zijn zoals ze zijn. Waarom elk subatomaire deeltje en elke natuurkracht precies die eigenschappen heeft die ons bestaan mogelijk maken....

Lees Meer

Hoezo, schijnzelfstandigheid?

Hoezo, schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid. Het woord alleen duidt op ellende. Het past in het rijtje ‘schijnhuwelijk’, ‘schijnconstructie’ (om belasting te ontwijken!), ‘schijndood’ – nog erger dan helemaal dood. Schijnzelfstandigheid: brrrr. Want zzp’ers...

Lees Meer

Pensioenkolonie Griekenland

Griekenland zit diep in de ellende, en als we niets doen, sleurt het ons mee de afgrond in. Ik wilde dat het niet zo was, dat we de Grieken gewoon de gevolgen van hun eigen onverantwoordelijke gedrag konden laten dragen. Het land failliet konden laten gaan. Maar dat kan niet, want de grote Europese banken zitten tot over hun oren in de Griekse staatsobligaties.

De val van de grotere banken zal vele anderen meesleuren: ook gezonde banken en bedrijven, de niets hebben misdaan. Als Griekenland omvalt, gaat zeker de helft van de Europese banken om. Het spaargeld van talloze Europeanen zal verdampen. Daar kan je als overheid niet tegen op ‘redden’, en dat zou je ook niet moeten willen.

We zitten in de tang. Populisten kunnen schreeuwen dat we die Grieken moeten laten vallen, en moreel hebben ze groot gelijk, maar het kost ons óók de kop. Wat kunnen we doen? En vooral: wat moeten we niet doen? Om te beginnen moeten we zo streng mogelijk zijn. Dat Griekenland hulp nodig heeft, zegt niet dat we geen eisen kunnen stellen.

De eisen voor hulp moeten zonder voorwaarde geaccepteerd worden, anders krijgen ze geen cent. Dan valt de Europese economie min of meer om, maar als we nu de zachte heelmeester spelen, hebben we over twintig jaar de stinkende wonden, en is het nog véél erger. De volgende eisen moeten worden opgelegd:

- Griekenland moet verplicht worden om alle loonverhogingen in de publieke sector te stoppen tot ze weer positieve groeicijfers hebben.

- De pensioenleeftijd in Griekenland (thans 55 voor overheidsdienaren) moet omhoog naar minimaal 65.

- De Griekse overheid mag geen enkel begrotingstekort hebben, hoe veel ze ook moeten bezuinigen.

- De Griekse staatsschuld moet worden afbetaald met minimaal 5% per jaar, wederom; hoe veel ze ook moeten bezuinigen.

- De Griekse overheid wordt verplicht om binnen een redelijke termijn alle staatsobligaties terug te kopen van onze banken, tegen een redelijke prijs.

Hierbij laten we geen enkele ruimte voor concessie. Er wordt niet onderhandeld. Accepteren of creperen, zeg maar. Wat geven we hiervoor in ruil? Dat spreekt voor zich: een grote bak geld. Ik stel voor dat we Griekenland niet zozeer een lening aanbieden, want die gaan ze toch niet terugbetalen. Ik stel voor dat we iets van ze kopen. Concessies op een aantal Griekse eilanden, namelijk. Ik wil die eilanden zélf niet hebben, maar een permanent gebruiksrecht ervan, dat ons nooit meer mag worden afgenomen.

Wat schieten we daar mee op? Nou, stel je voor dat een consortium van rijke, Noord-Europese landen (zeker Nederland en Duitsland, en waarschijnlijk nog anderen, zoals Denemarken en Zweden) samen een fonds opzet waarmee Griekenland uit de brand wordt geholpen. Deze landen kopen daarmee een bepaald gebruiksrecht van bepaalde Griekse eilanden, bijvoorbeeld Kreta en de Dodekanesos.

Welk recht? Een vestigingsrecht voor personen. In het bijzonder: gepensioneerden. Het idee is dat in ruil voor de steun, gepensioneerden uit de betalende landen op bepaalde Griekse eilanden kunnen wonen, en daar een volledige vrijstelling van alle belastingen zullen genieten.

Daar halen wij het voordeel uit, dat onze gepensioneerde in een land met relatief lage lonen en onderhoudskosten met pensioen kunnen, wat onze schatkist ten goede komt. Dat men aldaar geen enkele belasting is verschuldigd, en dat het klimaat er heel fijn is, zal veel Noord-Europese gepensioneerden wel aanlokken. De Grieken missen de belastinginkomsten, maar de enorme werkgelegenheid maakt dat natuurlijk meer dan goed. Dát helpt het land weer om de financiën op orde te krijgen, en de staatsschuld af te betalen.

Iedereen wint, en van een crisis hebben we opeens een kans gemaakt. Griekenland wordt dankzij de ‘pensioen-industrie’ snel weer gezond, en wie weet volgen andere Zuid-Europese landen vrijwillig het voorbeeld, waardoor ze óók geen steun meer zullen vereisen. En onze gepensioneerden kunnen hun laatste leven genieten in de zon. Een terechte beloning voor de bijdrage die we nu dan leveren aan Griekenland. Probleem opgelost, en we zijn allemaal beter af.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Arjan van de Ham.

 

Reacties  

 
#1 AndieArbeit 19-05-2011 13:16
"Als Griekenland omvalt, gaat zeker de helft van de Europese banken om. "

Waar baseer je dit op? En hoe hebben we enige garantie dat deze eventuele nieuwe leningen WEL terugbetaald worden? Er zijn vorig maal toch ook duidelijke afspraken gemaakt, gebaseerd op valse cijfers?

Waarom zou het nu anders gaan?

Inderdaad, nu laten vallen gaat voelbaar geld kosten. Nu steunen en onvermijdelijk later laten vallen nog veel meer.
Quote
 
 
#2 Carla Wijnmaalen 19-05-2011 13:21
Leuk idee wel. Maar hoeveel ouderen denken jullie dat die eilanden kunnen opnemen? Als heel Europa daar toegang toe heeft, denk ik dat het snel over is met het pensioenparadij sje op de eilanden. Verder krijgt Nederland op die manier dus zijn geld niet terug, en wat zit er dan voor voordeel aan, als een paar ouderen uit Nederland de keus maken om daar te gaan wonen? Want ik verwacht geen enorme uitstroom uit Nederland van gepensioneerden naar een Grieks eiland. En ouderen uit andere landen die zich daar vestigen levert voor Nederland geen extra inkomsten op. Want Europa koopt die eilanden en niet Nederland voorzover ik jullie voorstel begrijp. Het zal dus snel vol zijn daar en dan zijn we er dus niets mee opgeschoten.
Quote
 
 
#3 Victor van der Sterren 19-05-2011 14:31
@AndieArbeit: Ik baseer dat op het feit dat vrijwel alle 'systeembanken' miljarden in Griekse staatsobligatie s hebben zitten. daar zit dus heel veel van ons spaargeld in. Als Griekenland failliet gaat, is het grootste deel van die obligaties waardeloos. Geld is dan dus foetsie.

Dan vallen de grote banken om, ontstaat gigantische paniek op de beurs, krijg je zonder twijfel een bank run, en gaan nog méér banken failliet. Plus heel veel ondernemers, die geen kredieten meer kunnen krijgen omdat de banken die overeind blijven geen geld gaan verstrekken op zo'n gevaarlijk moment.

Wat betreft de garantie die we hebben: ik stel voor om *niet* te lenen, maar om een recht te kopen. Een recht om je belastingvrij op bepaalde Griekse eilanden te kunnen vestigen. Dat natuurlijk *naast* afgedwongen hervormingen.

Het idee daarvan is dat heel veel van onze gepensioneerden belastingvrij in Griekenland kunnen gaan wonen, waar de lonen ook nog eens veel lager zijn, zodat de Nederlandse staat (en andere landen) weer veel minder kwijt is aan kosten van bijv. verzorgingstehu izen.

Op die manier geef je Griekenland een kans, krijg je het terugbetaald in iets anders dan geld, waardoor ze er niet onderuitkomen, én bespaar je als Nederland gewoon geld voor ouderenzorg.

Ik zou het wel weten, als ik met pensioen kon gaan en dan nog een paar jaar tegen 0% belasting op een zonnig Grieks eiland kon wonen!
Quote
 
 
#4 Victor van der Sterren 19-05-2011 14:40
@Carla: Het is natuurlijk zo dat als meer landen meer doneren, er ook meer territorium beschikbaar gesteld moet worden. Het is een feit dat veel delen van Griekenland heel dun bevolkt zijn, dus ik vermoed dat dit niet heel onrealistisch is.

Het zou ook niet heel Europa zijn: alleen de landen die samen besluiten om het vestigingsrecht op die eilanden te kopen.

Nederland verdient de investering terug doordat de zorg voor ouderen in Griekenland (lagere lonen, lagere prijzen) veel goedkoper kan. Dat betekent dat de Nederlandse staat ook veel minder hoeft te vergoeden. Ouderenzorg kost ons jaarlijks miljarden. Zeg dat je, doordat mensen op een goedkoop Grieks eiland gaan wonen, jaarlijks een miljard kan besparen. En dat je 15 miljard in Griekenland pompt om dat ‘recht’ te kopen. Dan heb je de investering er na 15 jaar uit, en daarna is het dus alleen nog maar een besparing op de eigen begroting.

Voorts denk ik dat andere landen in het zuiden het voorbeeld zullen volgen, en zullen proberen om gepensioneerden naar zich toe te lokken met zeer lage belastingen, om daarmee weer werkgelegenheid te scheppen.

In de VS ging dit van nature, en heeft het Florida schatrijk gemaakt. Waarom zou het in Europa niet kunnen?
Quote
 
 
#5 Faaz 19-05-2011 14:44
Iedereen wint?

En de Griekse burger dan, die eerst door politici i.s.m. met het bankwezen besodemieterd is en nu op mag draaien voor ontstane puinhoop? Waarom zou de Griekse burger opdraaien voor de fouten van de financiële markten? Even aangenomen dat die dat zullen pikken. Kun je ernstige vraagtekens bijzetten want het verzet tegen de nu al genomen maatregelen neemt snel toe en verhard zich. Terecht, mijn inziens.

De banken/financiële markten wisten aan wie ze leenden, men wist van wie men obligaties kocht. Dat er met cijfers gesjoemeld werd in Griekenland en dat het land enkel vanwege politiek spel en niet op basis van zijn economische cijfers de EU was binnengekomen, was ook bekend. Waarom zou de burger opdraaien voor de roekeloosheid van banken?

Kortom, niks bezuinigen maar afschrijven. De afgelopen decennia hebben politici onder druk van de markt een levensgevaarlij k neoliberaal spel gespeeld. De prijs daarvoor is het inleveren van een gedeelte van onze welvaart. Niet leuk, ook niet onoverkomelijk, zolang de pijn een beetje eerlijk verdeeld wordt.


De rotzooi afschuiven op de Griekse belastingbetale r is volstrekt asociaal. Die is zeker partij in dit spel maar uiteindelijk niet meer dan een pion, net als de Nederlandse belastingbetale r dat is. Dat die klappen gaan oplopen deze crisis is duidelijk. Maar de rekening voor de hoofdsom hoort op het bordje van hen die het spel opzetten en de regels bepaalden, de banken en de financiële markten.

Dat dat ook hier zijn gevolgen niet zal missen mag dan als waarschuwing gelden voor de kiezer zich niet nog eens door neoliberale sprookjes te laten verleiden zich tot over zijn oren in de schulden te steken. Dat betaal je meer dan dubbel terug..
Quote
 
 
#6 Carla Wijnmaalen 19-05-2011 14:53
Victor, het probleem hier is dat jij er kennelijk vanuit gaat dat heel veel ouderen er voor zullen kiezen om Nederland te verlaten na hun pensioen om op een Grieks eiland te gaan wonen. In werkelijkheid zullen dit maar enkele ouderen zijn die Nederland zullen verlaten. Probeer eens cijfers te achterhalen hoeveel gepensioneerden Nederland willen verlaten om zich in een ander land te gaan vestigen, ik ben bang dat dat aantal je tegen zal vallen. Jij doet nu net alsof er een massale uittocht van ouderen zal komen, indien een Grieks eiland hiervoor beschikbaar is, dit is een illusie, de meeste ouderen blijven veel liever wonen in de buurt van hun kinderen en kleinkinderen, die hebben helemaal geen behoefte om zich ver hiervan te gaan vestigen. Wanneer nu zal blijken dat het inderdaad dus maar om een marginaal aantal ouderen zal gaan, wat ik dus verwacht, dan kost deze oplossing ons alleen maar meer geld dan het geld oplevert.
Quote
 
 
#7 Victor van der Sterren 19-05-2011 14:54
@Faaz: Kom alsjeblieft niet aan met socialistische praatjes. Het gebruik van het woord ‘neoliberaal’ maakt je al totaal belachelijk. Dat is een woord dat verzonnen is door socialisten; en bestaan helemaal geen ‘neoliberalen’.

De Griekse burger moet z’n eigen broek leren ophouden. Geen gezeik over wat ‘asociaal’ is, maar gewoon betalen voor de eigen kosten. Hun gewelddadige terreurproteste n zijn pas écht asociaal, en dat jij dat ‘terecht’ noemt laat al precies zien waar je staat. Net als praatjes als “de pijn eerlijk verdelen”.

Ga liever naar de SP met dat soort gezeur, en verdoe mijn tijd er niet mee.
Quote
 
 
#8 Victor van der Sterren 19-05-2011 14:56
@Carla: Ik baseer me vooral op wat ik elders ter wereld zie. Als het in de VS werkt, zie ik niet in waarom het hier niet kan. Vooral een kwestie van marketing, lijkt mij. :-)

Belastingvrij in de zon pensioen vieren? Lijkt mij best een puik plan.
Quote
 
 
#9 kriti 19-05-2011 21:48
Quote:
"Daar halen wij het voordeel uit, dat onze gepensioneerde in een land met relatief lage lonen en onderhoudskoste n met pensioen kunnen, wat onze schatkist ten goede komt."

Hoe bedoel je lage onderhoudskoste n? Ik woon in Griekenland en kan je vertellen dat het levensonderhoud 1,5 tot 2 keer zo duur is als in Nederland. Ga maar eens boodschappen doen, zelfs de LIDL is duurder dan Nederland.

En als je in Griekenland geen inkomsten hebt (pensioeninkoms ten geniet je uit Nederland) betaal je ook geen belasting, tenzij je hier een eigen huis hebt
Quote
 
 
#10 Victor van der Sterren 20-05-2011 12:55
@Kriti: Dat het levensonderhoud in Griekenland 1 a 2 keer zo duur is als NL lijkt me vrijwel onmogelijk. Als je in Athene of een andere grote stad zit, kan dat natuurlijk kloppen, omdat wereldsteden altijd relatief duur zijn (Amsterdam is veel duurder dan ruraal Drenthe, London veel duurder dan Cornwall etc. etc.)

Het is echter gewoon een feit dat de consumentenprij sindex in Griekenland fors lager is dan in Noord-West Europa. Cijfers over prijsindex, koopkrachtparit eit, loonkosten e.d. zijn hier te vinden: oecd-ilibrary.org/.../...

De prijsindex, die hier het belangrijkst is, wordt berekend op een scala (“mandje”) aan goederen, zodat je een goed beeld krijgt van de prijzen. Nu zijn er critici die liever naar een index van één standaardgoed kijken, zoals de “big mac index” (die de prijs van een Big Mac per land vergelijkt) of de Coca Cola index (die de prijs van een flesje coca cola vergelijkt). Die laten allebei echter óók zien dat Griekenland fors goedkoper is (De Coca-cola index toont zelfs aan dat een flesje in Griekenland gemiddeld voor de helft vd Nederlandse prijs te koop is).

Ik durf dus te stellen dat die hoge prijzen eerder de uitzondering dan de regel zijn.

Hoe het belastingstelse l in Griekenland exact in elkaar zit, weet ik niet, maar uit een heel kort overzicht ( worldwide-tax.com/.../... en worldwide-tax.com/.../... ) kan ik al opmaken dat er best situaties zijn waarin je wél belasting verschuldigd bent. Alleen de vrijstelling van alle VAT op de eilanden in kwestie is een incentive om er naar toe te gaan.
Quote