Move
-

Mens & Maatschappij

Laatste Headline

Eigen bijdrage in strijd tegen oneigenlijk gebruik huisartsenpost

Eigen bijdrage in strijd tegen oneigenlijk gebruik huisartsenpost

Het wordt tijd voor een cultuuromslag in de consumptie van zorg. Door een eigen bijdrage in te voeren, geven we die omslag een duwtje in de goede richting. Mensen zullen een meer bewuste keuze maken en zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen...

Lees Meer

Herstelbetalingen voor slavernij anno 2013?

Herstelbetalingen voor slavernij anno 2013?

In de afgelopen week heeft de Caricom, de verenigde Caribische landen, aangekondigd hun krachten te willen bundelen om bij hun vroegere kolonisatoren herstelbetalingen te eisen voor hun betrokkenheid bij de slavernij zo’n 150 en meer jaar geleden. Lees Meer

Sonja Bakker is commercieel, wat een schande!

Sonja Bakker is commercieel, wat een schande!

Sonja Bakker schreef een Roman, een licht erotische roman zelfs. De commentaren hierop waren niet van de lucht....

Lees Meer

Tong Tong Unfair

Tong Tong Unfair

Voor veel mensen was de grote Pasar Malam van Den Haag een soort feest van herinneringen of herkenning; de heerlijke geuren, het geroezemoes en de uitgesproken smaken. Ook voor de generatie die niet zelf in het voormalige Indië is geboren, komt veel...

Lees Meer

Het schandaal van Straatsburg, 1975

Het schandaal van Straatsburg, 1975

Toen ik voor het eerst over het Verdrag van Straatsburg of de Resolutie van Straatsburg las in het boek Eurabia van Bat Ye'or was ik geschokt. Hoe was het mogelijk dat het machtige Europa als een trillend schoothondje een beschamende knieval maakte voor...

Lees Meer

Niet doorslaan met respect!

Dat iedereen op en rond het veld sinds het incident waarbij een grensrechter werd doodgetrapt gespitst is op respect vind ik prima, maar laten wij er nu niet in doorslaan.

Vorige week was het eerste incident. Sparta-trainer Vonk was het niet eens met de beslissing van scheidsrechter Martin van den Kerkhof.

De arbiter had speler van Sparta Donovan Deekman na een grove overtreding de rode kaart gegeven. De trainer liet duidelijk merken het hier niet mee eens te zijn.

Het was geen andere reactie als de reacties die je iedere week ziet bij het voetbal. Dit keer kon het blijkbaar niet.  Alles lag onder een vergrootglas en binnen de kortste keren viel de sportwereld over de trainer heen.

Journalisten en zelfs KNVB voorzitter van Praag moest iets zeggen over het gedrag van de trainer. Op de radio durfde hij te stellen dat ‘zulke trainers niet in de sport thuis horen’.

Maar wat had Vonk nu eigenlijk gedaan? Had hij de scheidsrechter uitgescholden? Of aangevallen? Niets van dit alles. Het enige wat hij had gedaan was vraagtekens zetten bij een rode kaart. En ja, daar zaten emoties bij maar verder dan wat gemopper kwam het niet.

Achteraf vertelde de trainer, op een uiterst rustige en nette manier, dat hij er van overtuigd was dat Deekman niet expres de overtreding had gemaakt. Ondanks zijn overtuiging snapte hij de beslissing van de scheidsrechter. Al met al een overdreven reactie op iets dat in mijn ogen gewoon in het voetbal thuishoort.

Deze week gebeurde iets soortgelijks. Trainer Maaskant was het niet eens met de beslissing van scheidsrechter Gözübüyük en liet dat merken. Maaskant deed dat niet door te schelden, hij liep niet het veld in, hij bleef zelfs binnen zijn eigen vak. Het enige wat Maaskant riep was: ‘’Dit was een 100 procent overtreding scheids!’’.  Blijkbaar was dit voldoende voor de scheidsrechter om naar de trainer toe te gaan en hem zijn respectband te tonen. Blijkbaar kun je alleen respect hebben als je alle beslissingen van de scheidsrechters positief vindt, emoties zijn niet meer geoorloofd.

Tot overmaat van ramp besloot ook de politiek zich ermee te bemoeien. Bij Pownews gaf VVD-kamerlid Huizing aan dat voetbalcommentatoren voortaan geen kritiek meer zouden moeten uiten op de arbitrage. “Ze moeten hem z’n fluit afnemen”, is volgens dit Kamerlid van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, iets dat niet meer gezegd kan worden. Dit zijn oprecht momenten waarvoor ik mij voor mijn lidmaatschap van de VVD schaam. Momenten dat ik mij afvraag of er überhaupt bij het selecteren van Kamerleden nog wel getoetst wordt of mensen naast de juiste ervaring ook nog wel snappen waar het liberalisme voor staat.

Volgens mij kun je prima respect hebben voor een arbiter ook als je af en toe je ongenoegen uit. Zolang je dit maar op een normale manier doet. Daarvoor heb je geen regels, wetten of verboden nodig. Daarvoor heb je normen en waarden nodig. Na het eindsignaal is het prima dat je nog wat discussieert, daarna geef je de scheidsrechter een hand en is het klaar. Dat is voor mij respect.

 

Reacties  

 
#1 Stijntsje 19-12-2012 11:52
Zolang veel dingen die 'gewoon in het voetbal thuishoren' ook dingen zijn die op straat onder de noemer Zinloos Geweld thuishoren, vind ik het wel meevallen met dat 'doorslaan'. Wat overigens een ongelukkige woordkeuze is in dit verband.
Quote