Move
-

Mens & Maatschappij

Laatste Headline

Eigen bijdrage in strijd tegen oneigenlijk gebruik huisartsenpost

Eigen bijdrage in strijd tegen oneigenlijk gebruik huisartsenpost

Het wordt tijd voor een cultuuromslag in de consumptie van zorg. Door een eigen bijdrage in te voeren, geven we die omslag een duwtje in de goede richting. Mensen zullen een meer bewuste keuze maken en zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen...

Lees Meer

Herstelbetalingen voor slavernij anno 2013?

Herstelbetalingen voor slavernij anno 2013?

In de afgelopen week heeft de Caricom, de verenigde Caribische landen, aangekondigd hun krachten te willen bundelen om bij hun vroegere kolonisatoren herstelbetalingen te eisen voor hun betrokkenheid bij de slavernij zo’n 150 en meer jaar geleden. Lees Meer

Sonja Bakker is commercieel, wat een schande!

Sonja Bakker is commercieel, wat een schande!

Sonja Bakker schreef een Roman, een licht erotische roman zelfs. De commentaren hierop waren niet van de lucht....

Lees Meer

Tong Tong Unfair

Tong Tong Unfair

Voor veel mensen was de grote Pasar Malam van Den Haag een soort feest van herinneringen of herkenning; de heerlijke geuren, het geroezemoes en de uitgesproken smaken. Ook voor de generatie die niet zelf in het voormalige Indië is geboren, komt veel...

Lees Meer

Het schandaal van Straatsburg, 1975

Het schandaal van Straatsburg, 1975

Toen ik voor het eerst over het Verdrag van Straatsburg of de Resolutie van Straatsburg las in het boek Eurabia van Bat Ye'or was ik geschokt. Hoe was het mogelijk dat het machtige Europa als een trillend schoothondje een beschamende knieval maakte voor...

Lees Meer

iNoying - legt de aandacht voor de mens tegenover je het af tegen die via iPad of smartphone?

Niets menselijks is mij vreemd, zelfs ik ben tegenwoordig aan de iPad en de iPhone. En zeker, het is zeer prettig en handig in het gebruik. Misschien let ik er nu meer op, maar het is verbazingwekkend om te zien hoeveel mensen een smartphone en tablet hebben tegenwoordig. Je hoeft overigens geen enkele moeite te doen om tot die conclusie te komen, want waar je ook gaat of staat je ziet altijd wel mensen om je heen over het touchscreen vegen.

Laats was ik in een restaurant, toen een echtpaar met hun twee kinderen binnenkwamen. Ze gingen zitten en al snel zaten de kinderen op hun apparatuur te rammelen. Nadat de ouders snel besloten hadden om het gebruikelijke te bestellen, haalden ook zij de smartphone te voorschijn om zich volledig te verdiepen in spelletjes, e-mails of wat niet meer zij.

Het kan nog erger, want enkele dagen eerder was ik op een presentatie over de economische verwachtingen voor 2013. Vier inleiders hadden waarschijnlijk vele uren gespendeerd om een mooie presentatie in elkaar te zetten om het vervolgens met verve voor de bühne te brengen. En ja hoor, het duurde niet lang of de eerste smartphones kwamen te voorschijn en zelfs hele iPads. Driftig werd er getypt en geveegd, terwijl men ondertussen af en toe naar de inleider keek alsof men wilde aangeven nog bij de les te zijn.

Het gebruik van deze apparatuur gaat zelfs zover dat menigeen tijdens het vergaderen druk in de weer is met binnenkomende e-mails, terwijl de gesprekspartners die lijfelijk aanwezig zijn wenkbrauwenfronsend hun verhaal afmaken.

De sociale media zorgt er weliswaar voor dat je meer contacten kunt onderhouden met mensen met wie je anders minder of geen contact zou hebben gehad, maar het gaat dan wel ten koste van degene die tegenover je zit.

Ik zou deze drang willen typeren als iNoying. Het is jammer dat Diederik Stapel van zijn voetstuk is gevallen, want dan had hij daar een mooi onderzoek naar kunnen doen. Althans mooie conclusies over kunnen schrijven.

Mooi spul, maar het kan verslavend zijn.

Michael Toorop is Managing Partner bij Persist Global Wealth Management.

Reacties  

 
#1 bernard weiss 17-12-2012 14:20
Het zullen wel vleeseters zijn. Don't worry, je kunt dat onderzoek altijd nog door Roos Vonk laten uitvoeren.
Quote